Dere, nehir kenarlarını, vadi içlerini, taban suyu yüksek düzlükleri tercih ederler. Fazla derine gitmeyen, yüzeysel, geniş bir kök sistemi oluştururlar. Hava kirliliğine ve gaz zararlılarına karşı dayanıklıdırlar. Odunları dağınık-büyük traheli gruptandır, özışınları geniş ve uzundur. Son yıllarda kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır, iyi cila kabul eder.
Geniş alanlarda gölge ağacı olarak kullanılır. Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika en yaygın görüldüğü yerlerdir.
Ülkemizde en çok bulunan türü Doğu Çınarı’dır. Boyu 500 metreye kadar ulaşabilen çınar ağaçlarının eni ise 3-10 metre arasında olmaktadır.
Çınar ağacı kirli havaya çok dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Nem, direkt güneş ve biraz gölgede çok sağlıklı olur.
Her türlü toprakta rahatlıkla yetişebilmektedir. Ama en çok dere ve göl kenarı gibi nemli alanları sever. Şehir hayatı için ideal bir ağaçtır.
Önceleri düzgün olan kabukları zaman geçtikçe kalınlaşır, çatlar ve dökülür. Kirli havayı emme özelliği nedeniyle dökülen kabukları ağacı daha da güçlendirir.
Kökleri kuvvetli, dalları ise dağınık ve kalındır. Üst kısmı geniş ve yaygındır. Küçük ve kahverengi bir meyve verir. Kış mevsiminde dökülen yapraklarının uçları dişli ve sivri, dipleri yuvarlaktır.
Tozdan fazla etkilenmeyen yaprakları nedeniyle cadde üzeri ve yol kenarları için uygun bir ağaçtır.
Kullanım alanları:
Çınar ağacı özellikle gölgelik alan olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca mobilya, ahşap, kaplama, alet sapı, parke ve mürekkep yapımında sıklıkla kullanılır.
Çınar ağacı sedef, sara, ödem, yanık ve diş ağrısı gibi rahatsızlıklarda fayda sağlar. Saç dökülmesi, saç kepeklenmesine ve yaralara iyi gelir.
Yakacak odun olarak da kullanılır. Ayrıca her türlü hayvan zehirlenmelerinde çınar ağacından yararlanılır.
Çınar Ağacının Faydaları - Yorumlar
Yapılan Yorumlar
BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler
Sağlıklı Uzun Yaşam İçin Alınacak Gıdalar 30 Aralık 2017
Copyright © 2009 - 2018
BizimKulis - Tüm Hakları Saklıdır